Singaporen kaipuu
Noin vuosi sitten keväällä kävin nopeasti pyörähtämässä Singaporessa. Kaupungilla on tarjota jos jonkunlaista ruokakulttuuria, mutta hintatasot ovat kovat. Sekä aika että matkabudjetti olivat rajalliset, joten välipalannälkäisenä pysähdyin syömään Marina Square -ostoskeskuksen 4Fingers nimisessä pikaruokalassa.
4Fingers on singaporelainen ravintolaketju, joka on läsnä Singaporen lisäksi myös Malesiassa, Indonesiassa sekä Australiassa. Nämä ravintolat ovat kaikki kamalan kaukana kun kylmänä helmikuisena pakkaspäivänä unohtuu muistelemaan, kuinka maukkaita friteerattuja katkarapuja 4Fingersin valikoimaan kuului.
Singaporessa syöty annokseni sisälsi siis friteerattuja katkarapuja valkosipuli-soijakastikkeella sekä noriranskalaiset. Tänään päätin, että yrittäisin vihdoin parhaani kopioida reseptin niin pitkälle kuin keksin/muistan. Lopputulos oli kokeellinen mutta ah, niin maukas :3
Tarkoituksenani oli siis rakentaa uudestaan tuo sama annos, mutta koska taloudessani asuu suursyömäreitä, jatkoin annosta muilla lisukkeilla, joista kuulet enemmän, jos jatkat lukemista.
Kuvien laatu on kamala, koska on arki, kiire, väsymys ja jos ihan totta puhutaan, tarkoitukseni ei aluksi ollut edes kirjoittaa blogipostausta aiheesta. Otettuani ensimmäisen haukun kanaa tajusin, että olen unohtanut liian monta hyvää kokeellista reseptiä ja nyt viimeistään olisi aika aloittaa ruokapäiväkirja ja tallettaa onnistuneet reseptit jonnekin, josta löydän ne yhä uudestaan.
Yleensä panostan enemmän esillepanoon ja veitsenkäyttöön, mutta tänään ulkoistin leikkuutyöt suursyömäri ykköselle.
Valitettavasti paikkakunnallani on vaikeaa löytää etnisempiä ainesosia, ja jouduin korvaamaan korealaisen soijakastikkeen sekä norin japanilaisilla vastikkeilla ja japanilaisen majoneesin taasen aiolilla.
Dakgangjeon:
Lisukkeeksi löytyi 닭강정 eli korealainen rapea sweet chicken. Ohjeen löysin sivulta Korean Bapsang. Tein muutaman stepin reseptissä eri tavalla kuin Hyosun, ja alta löydät käännettyn version hänen reseptistään minun muokkauksillani. Vaikka tarkoitus oli jatkaa alkuperäisen annoksen kokoa tällä kanareseptillä, tästä tuli molempien suursyömäräiden suosikkiosuus tämän päivän ruuasta.
Ainesosat:
- noin puoli kiloa broilerinkoipia ilman luita ja pilkottuna suupalan kokoiseksi
- 1/4 tl suolaa
- ripaus pippuria
- 1/2 tl valkosipulitahnaa
- 1/2 tl inkivääritahnaa
- 1 rkl miriniä
- 1/3 kuppia maissitärkkelystä (eli noin 0,8 dl)
- 1 rkl soijakastiketta
- 3 rkl miriniä
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- 1 rkl gochujangia eli korealaista chilitahnaa
- 3 rkl hunajaa
- 2 tl seesamiöljyä
- 2 rkl ruokosokeria
- 1 tl valkosipulitahnaa
- 1 tl inkivääritahnaa
- ripaus pippuria
- (Alkuperäiseen ohjeeseen kuuluu maapähkinöitä, mutta lisäsin omaani paahdettuja kuorittuja seesaminsiemeniä)
Mausta pilkotut kanapalat suolalla, pippurilla, valkosipulilla, inkiväärillä sekä mirinillä, ja anna lihojen imeä hetki makua. Lisää joukkoon tärkkelys ja sekoita lihoja niin, että ne ovat kauttaaltaan tärkkelyksen peitossa.
Lämmitä syvä, leveä paistinpannu, jonka pohjalla on noin pari senttiä rypsiöljyä. Paista kanapaloja öljyssä niin, että niillä on tilaa ruskistua ja rapeutua, ja muista kääntää lihoja, kun toinen puoli on kypsynyt. Siirrä valmiit lihat lautaselle odottamaan kunnes kaikki yksittäiset kanapalat on paistettu öljyssä.
Nyt voit uudestaan siirtää kaikki kanapalat takaisin paistinpannulle kuumaan öljyyn ja varmistaa, että ne ovat kaikki yhä lämpimiä ja varmasti kypsyneet läpi. Samalla siirrä kasari, jossa on valmiiksi mitattuna kaikki kastikeainekset sekaisin, ja kuumenna nopeasti suurella lämmöllä, kunnes seos alkaa muuttua tahmaisemmaksi.
Seoksen ei tarvitse eikä tulekkaan olla täysin siirappimaista. Kun sokeri on sulanut ja kaikki kastikkeen ainekset ovat sekottuneet lämmöllä, poista kanat ylimääräisestä öljystä ja kaada kastike niiden sekaan. Ripottele vielä sekaan paahdettuja seesaminsiemeniä ja nauti.
Pahoittelen kuvan laatua, esillepanoa, valoitusta. Arki, you know...
Friteerattu katkarapukokeilu ja ranskalaistestaus eli oijotaan steppejä urakalla:
Samana päivänä syödyt kanat varastivat huomion alkuperäiseltä inspiraatiolta, mutta ei näitä voi pahaksi haukkua. Iso plussa kimchi-majoneesista, jolla voisin korvata kaiken majoneesin tästä lähtien :D Makean valkosipuli-soijakastikkeen alkuperäinen ohje löytyi sivulta Seonkyoung Longest.
Ainesosat:
- paneroituja katkaravunpyrstöjä
- maustettuja ranskalaisia
- 1 rkl valkosipulitahnaa
- 1,5 rkl soijakastiketta
- 1,5 rkl sokeria
- 1/6 kuppia miriniä (eli noin 0,4 dl)
- paahdettua noria pieninä suikaleina
- kevätsipulia
- limelohkoja
- kimchiä
- aiolia tai japanilaista majoneesia
Paista katkaravunpyrstöjä pannulla liberaalissa määrässä kuumaa öljyä. Mittaa valkosipuli, soijakastike, sokeri sekä mirin pieneen kasariin ja anna kiehahtaa samalla kun vahdit katkarapuja. Kiehahtamisen jälkeen kastike on valmis kaadettavaksi rapeiden katkarapujen päälle.
Tarjoile ranskalaisten ja katkaravunpystöjen kanssa norisuikaleita, kevätsipulia ohuena silppuna, limelohkoja sekä kimchi-majoneesia, jonka valmistat helposti blenderissä. Lisää yksi osa kimchiä yhteen osaan majoneesia, ja varmista että kimchi on hyvin hienoa blendaamisen jälkeen.
Oi Muchim:
Koska mättöruoka alkoi olla aika raskasta, etsin teemaan sopivan kasvislisukkeen. Kurkku on suosikkikasvikseni, joten valinta oli helppo: 오이무침 sivulta Kimchimari.
Ainesosat:
- 1 kurkku
- 1 rkl soijakastiketta
- 2 rkl miriniä
- 1 rkl sokeria
- 1/2 tl chilihiutaleita
- 1/4 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
- 2 kevätsipulia pilkottuna ohueksi
Kommentit
Lähetä kommentti